Néprajzi gyűjtemény

A bányászat-történeti gyűjtemény mellett a néprajzi és népművészeti kollekció képezi a helytörténeti gyűjtemény törzsanyagát. Emellett ez a kollekció az, amely teljes egészében a szűkebb értelemben vett Komlóról származik, és szintén a helyi lakók ajándékaként került a múzeumba.

A néprajzi-népművészeti gyűjtemény több ezer leltározott tárgyat foglal magába. Az anyag a bútorok (tulipános ládák, szökrönyök, konyhai és hálószobai szekrények, polcok, stb.), szőttesek (konyhai falvédők, baranyai hímzésminták, terítők, ruhák, stb.), kerámiák (köcsögök, vázák, dísztányérok, étkészletek, stb.), használati tárgyak (vasalók, petróleum lámpák, evőeszközök, főzési és sütési kelékek, stb.) és a régi mesterségek (fonás, szövés, cipész, asztalos, gyógyszerész) igen gazdag tárházát vonultatja fel, melynek nagy része a "Fejezetek Komló múltjából" c. állandó helytörténeti kiállításon is bemutatásra kerül.


Tulipános láda köcsögökkel a néprajzi kiállító teremben


Mindezek mellett rendkívül nagy a néprajzi gyűjtemény raktári állománya is. Itt elsősorban olyan nagyobb méretű tárgyak találhatók, amelyek kiállításon való bemutatása jelen kondíciók mellett sajnos nem lehetséges. Számos mezőgazdasági eszköz (ekék, boronák, szelelő gépek, szőlőprések, hordók, stb.), a méhészethez kapcsolódó tárgyak, illetve a különféle mesterségek nagyobb méretű tárgyai (fújtatók, kemence) egyaránt megtalálhatók a raktári állományban. Reményeink szerint a jövőben egy kiállító terem átalakításával lehetőségünk lesz ezek legjavát is bemutatni a látogatóknak.