Dínóbirodalom

EFOP-4.1.8-16-2017-00168

A projekt címe: Dínóbirodalom: gyermekkönyvtár és játszóház – infrastrukturális fejlesztés az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kompetenciák erősítéséért
Projektazonosító: EFOP-4.1.8-16-2017-00168
Projekt székhelye és megvalósításának helyszíne: 7300 Komló, Városház tér 1.
Projektgazda neve: Komló Város Önkormányzat József Attila Városi Könyvtár és Muzeális  Gyűjtemény
A projekt megvalósítási időszaka: 2018. március 1. – 2019. február 28.
A teljes beruházásra elnyert támogatás összege: bruttó 32 308 840 Ft
Szerződésben elfogadott összköltség: bruttó 32 308 840 Ft
Támogatás mértéke: 100%

A projekt bemutatása:

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény Komló város kulturális életének egyik centruma. Több mint százezer kötet áll az olvasók rendelkezésére, emellett páratlan értékű néprajzi, kulturális és természettudományi gyűjteménnyel rendelkezik. Utóbbi elsősorban Komló történelmi és földtörténeti múltját, valamint az évtizedekig a város gazdasági alapját adó bányászat megmaradt tárgyi emlékeit mutatja be.

A könyvtár feladata azonban nem csak a kulturális értékek őrzése, hanem azok bemutatása is. Ehhez elengedhetetlenül szükség van arra, hogy a felgyorsult és tömegessé vált információáramlás körülményei között is vonzóvá és érdekessé tegyék mindezeket a tartalmakat az emberek számára.

Különösen fontosak ezek a célkitűzések a gyermekkönyvtár esetében. Nehezíti a feladatot, hogy olyan korosztályt kell megszólítani, akiknek a szemében a könyvtár, mint intézmény gyakran nem kapcsolódik össze a korszerű, interaktív és érdekes ismeretszerzéssel. 

Az EFOP-4.1.8-16-2017-00168 azonosítószámú, Dínóbirodalom: gyermekkönyvtár és játszóház – infrastrukturális fejlesztés az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kompetenciák erősítéséért című projekt elsődleges célja, hogy megteremtse az infrastrukturális és technikai feltételeket ahhoz, hogy a könyvtár vonzóvá váljon a legfiatalabb korosztályok számára is.

A projekt egy újabb fontos lépés az intézmény évek óta tartó, tudatos fejlesztési és felújítási programjában. A teljesség igénye nélkül: a közelmúltban sor került egy környezettudatossági fókuszú átalakításra, amelynek célja az energiatakarékosság és a hulladéktermelés csökkentése mellett a lakosság szemléletformálása is volt. A Kubinyi-programban évről-évre modernizálnak egy-egy múzeumi részleget, például a bányászati emlékszobát vagy éppen a híres Komlosaurus időszakát, a Jura-korszakot bemutató kiállítást. 2016-ban pedig megnyílt a Dínóbirodalom játszóház, ahol az óvodások akár csoportos programok résztvevőiként is megtehetik az első lépéseket afelé, hogy később rendszeres könyvtárhasználóvá váljanak.

A gyermekkönyvtári részleg átalakítása két fő elemből áll össze. Egyrészt a szakemberek elvégzik a helyiségek teljes felújítását, kicserélik a vezetékeket, kapcsolókat, a falburkolatokat és a bútorokat is.  A könyvtárszobák mellett a kapcsolódó mosdók felújítása is része a beruházásnak. Természetesen projektarányos akadálymentesítésre is sor kerül.

A fejlesztés második felét az eszközbeszerzések alkotják. A teljesség igénye nélkül az alábbiakkal gazdagodik a könyvtár:

A beruházás ideje alatt a gyermekkönyvtár ideiglenesen átköltözött az épület egy másik helyiségébe, ahol a megszokott nyitvatartási idő szerint várja az olvasókat.