Botanikai gyűjtemény

A botanikai gyűjtemény kialakítása 2016-ban kezdődött meg intenzívebben Dr. Henn Tamás muzeológus közreműködésével. Korábbi kutatási területéből kiindulva a gyűjtemény létrehozásának alapját a magokban és termésekben jelölte meg, és saját, több száz tételből álló maggyűjteményét is a természettudományi gyűjteményben helyezte el.

Még ugyanebben az évben a gyűjteménybe került Prof. Dr. Horváth József akadémikus igen értékes, elsősorban növényvirológiai tesztnövények szaporítóanyagát magába foglaló mag- és terméskollekciója is Keszthelyről. A gyűjtemény Dr. Pintér Csaba hathatós közreműködésével menekült meg egy lebontásra ítélt régi üvegházból, s végül a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjteményben került elhelyezésre. A bizalomért hálás köszönettel tartozunk Prof. Dr. Horváth József és Pintér Csaba uraknak.

Az értékes gyűjtemény teljes feldolgozása a közelmúltban fejeződött be, s igen érdekes számadatokkal szolgált. A kollekció több mint 3000 (többségében hazánkban nem honos) növényfaj magjait és terméseit foglalja magába, összesen 5090 tételből áll.
 

A gyűjteményben megtalálható növényfajok listája IDE KATTINTVA érhető el.
 

Részlet a maggyűjteményből

A maggyűjtemény további bővítése és feldolgozása jelenleg is zajlik. Elsődleges célunk, hogy hazánk valamennyi növényfajának magja, ill. termése begyűjtésre és bemutatásra kerüljön.

Mindezek mellett a jövőben herbáriumi gyűjteménnyel is szeretnénk gazdagítani a botanikai anyagot.